Terapie de cuplu IMAGO

Ce este terapia de cuplu IMAGO?

Terapia relațională Imago (IRT) este o tehnică de terapie care se concentrează pe conflictul din relații. Aceasta susține că conflictul nu este rezultatul unei lipse de armonie, ci mai degrabă al unor circumstanțe foarte specifice care provin din copilărie. Teoria din spatele imago este că, deoarece experiențele emoționale și psihologice cu părinții noștri au un impact atât de mare, căutăm în mod inconștient în viața noastră de adult persoane similare pentru a ne împlini imago-ul. Asociem atât interacțiunile negative, cât și cele pozitive pe care le-am avut cu părinții noștri ca fiind lucruri de care avem nevoie în relațiile cu adulții. Apoi, putem împlini calitățile pe care fie le-am primit, fie nu ni s-a permis să le exprimăm în copilărie.

Cuplurile care trec prin IRT învață cum să gestioneze conflictul în relațiile lor romantice. Apoi, ei se pot vindeca și pot crește împreună, consolidându-și legătura și conectându-se la un nivel mai profund într-o relație angajată. Terapia de cuplu ajută la formarea unei relații sănătoase în care ambii parteneri se simt sprijiniți reciproc, unde orice provocare poate fi depașită dacă există încrederea în angajamentul relațional: ”Împreună la bine și la greu”.

În cadrul terapiei, cuplul realizează că sunt parte dintr-un parteneriat conștient care reprezintă esența, cheia unei relații de succes. Indiferent cum il denumim, proces, călătorie, este compus din experiențele, trăirile lor, în care schimbarea poate interveni în orice moment. Insă, toate acestea sunt posibile doar într-un cadru de siguranță, condiție sine qua non a unei relații conștiente. Relațiile noastre romantice sau intime de adulți sunt cele care ne scot la suprafață vechile dureri. Nevoile partenerului reprezintă o oglindă a punctelor noastre de creștere și evoluție.

Ce se întamplă în cadrul unei ședințe de terapie?

Terapeutul de cuplu, dintr-o stare de curiozitate empatică caută să descopere sensul din culisele fiecărui comportament fără a critica sau a minimaliza vreunul dintre parteneri.

Terapia Imago este colaborativă, ceea ce înseamnă că nu există un rol distinct al terapeutului ca autoritate care dă sfaturi, ci, mai degrabă, terapeutul lucrează împreună cu cuplul pentru a analiza ceea ce se întâmplă pentru ei și pentru a vindeca RELAȚIA ca întreg. Terapeutul permite cuplului să fie experții dinamicii lor, facilitând conversația într-un mod care permite partenerilor să învețe unul de la celălalt.

El va folosi tehnici foarte specifice folosite în terapia imago: dialogul, oglindirea, validarea și empatia.
Obiectivele terapeutului sunt:

  • să elimine limbajul negativ dureros din tiparele de comunicare,
  • să creeze un loc sigur pe care ambele persoane îl pot împărtăși,
  • să permită celor două persoane spațiul de care au nevoie pentru a crea un parteneriat egal și a elimina un dezechilibru de putere, oferind un mediu sigur pentru a împărtăși liber.

Obiectivul final fiind de a consolida conexiunea emoționala între parteneri, stabilind siguranța relației, de a cultiva un cadru emoțional pozitiv și de a dezvolta abilităților de inteligență relaționale și management eficient al conflictului.

Avantajele terapiei de cuplu:

 

În urma terapiei de cuplu, partenerii pot sa dezvolte metode de comunicare mai bune practicând principiile dialogului conștiente, să-și dezvolte inteligența relațională și să dețină abilități cât mai bune de gestionare a conflictelor, sa se simta mai siguri in cadrul relației.
De asemenea, terapia de cuplu ajuta la eliminarea comportamentelor disfuncționale și oferă cuplului ”instrumentele” necesare pentru a gestiona conflictele care pot aparea odată cu trecerea timpului.
La finalul terapiei de cuplu, partenerii vor avea sentimentul că trăiesc într-o relație sănătoasa, care se bazează pe angajament față de relație și încredere în partener. Ei depun un efort conștient pentru a crea o atmosferă emoțională pozitivă.